top of page

The Vincent van GoghHuis is a vibrant art centre situated in the birthplace of one of the most famous artists from history. It is not a museum in the classical sense of the word, but it provides for active experiences, for art lovers as well as for tourists. A stimulating presentation on the life and work of Vincent van Gogh is shown to the public. The permanent presentation ‘Vincent van Gogh – The roots of a master’ stands alone, but is also a prelude to the temporary exhibtions. The focus of those exhibitions is put on those artists from the 20th and 21st century who have been and still are inspired by Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh wandelde in zijn jeugd regelmatig op de Buisse Heide. De inspiratie die deze plek hem bood, zien we terug in zijn latere schilderijen. Het echtpaar Henriette en Richard Roland Holst maakten er aan het begin van de twintigste eeuw een artistieke buitenplaats van. Ze ontvingen er tal van gasten uit de wereld van de politiek, kunst en literatuur. De aantrekkingskracht van het landgoed op natuur- en cultuurliefhebbers is nu nog even sterk als toen. De Herenkamer, de Angorahoeve en het atelier van Roland Holst zijn in oude glorie hersteld. Natuurmonumenten zorgt voor behoud en herstel van het natuurgebied en beschermt de dierenpopulatie. Van zonsopkomst tot zonsondergang wordt het landgoed opengesteld voor wandelaars.

Er zijn verschillende routes uitgezet, waaronder de Gedichtenroute van Henriette Roland Holst. Langs deze Gedichtenroute organiseren het Vincent van GoghHuis en bkkc in 2015 voor de vierde maal ‘Landkunst op de Buisse Heide’. Hedendaagse kunstenaars en schrijvers maken van de heide opnieuw hun artistieke domein. Natuurlijk biedt de historie van deze bijzondere buitenplaats volop inspiratie. Daarvoor verblijven de kunstenaars een tijdlang als artist-in-residence in het atelier Roland Holst en de schrijvers in de Angorahoeve, waar Henriette Roland Holst veel van haar teksten heeft geschreven. Vervolgens maken de kunstenaars en schrijvers beelden die tijdelijk langs de gedichtenroute worden geplaatst.

bottom of page